I över 10 år har vi hjälpt kunder sänka sin elkostnad!

Lista över nätbolag

Jämför Sveriges nätbolag och nätägare genom att gå igenom listan nedan. Vill du ha mer information om ett särskilt företag så är det bara att klicka. Lär dig mer om ditt nätbolag på ett klick!

Nätbolag och nätägare - vem äger mitt elnät?

Alla som har ett elavtal har som bekant ett elbolag - men vad en del inte vet är att man också måste ha ett nätbolag. Medan elbolaget ansvarar för att sälja elen till dig så är ditt nätbolag de som äger kablarna som elen färdas genom till din bostad. Ditt nätbolag är alltså detsamma som din nätägare, vilket man kan betrakta som företaget du “hyr” dina elledningar av när du betalar din nätavgift. Även om din nätägare kan vara samma företag som du köper din el av så behöver dessa två inte vara samma företag.

Runt om i Sverige så är det olika företag som äger elkablarna till olika bostäder. Om du jämför nätbolag så kan du komma att se att andra nätbolag är billigare än ditt. Det går dock inte att bara byta nätbolag. Till skillnad från elbolag, som man kan välja fritt bland, så beror ditt nätbolag på var du bor och vilka det är som äger ledningar där. Om du vill sänka dina kostnader är det därför ingen större idé att du jämför nätbolag - då du måste flytta för att kunna byta nätbolag. Enkelt sagt så kan du inte ändra på ledningarna som går till ditt hus, men du kan ändra vilken typ av el det är som färdas genom dem. Det hjälper dig alltså inte att sänka kostnaderna när du jämför nätbolag. Istället bör du jämföra elavtal för att kunna skära ner på dina kostnader, hitta ett billigt elavtal eller få miljövänlig el.